Permisul de conducere

Permisul de conducere
Permisul de conducere
Extras din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din 04.10.2006 (Codul Rutier), cu modificarile si completarile ulterioare:

Anexa nr 1- Categorii de vehicule pentru care se elibereaza permisul de conducere:
f) CATEGORIA B:
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 4250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată depaseste 750kg;

-g) CATEGORIA BE: ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă sau semiremorca a cărei masa totală maximă autorizată  nu depășește 3.500 kg.

Art.24.1. Din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul Rutier)
(3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depășește 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Si cum legislatia ne da de cele mai multe ori motive de interpretare, vom fi mai expliciti in ceea ce priveste permisul de conducere in cazul ansamblurilor cu remorca.
Astfel, puteti conduce:
Cu permis categoria B:
- ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B (cu masa maxima autorizata pana in 3500kg)  și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg;
- ansamblul de vehicule format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B (cu masa maxima autorizata pana in 3500kg) și o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată depaseste 750kg, dar in ansamblu nu depasesc 3500kg;

Cu permis categoria B extins (codul 96) va permite sa conduceti un vehicul din categoria B plus o remorca cu masa maxima autorizata mai mare de 750 kg, dar ansamblul sa nu depaseaca 4250 kg. Adica masa maxima autorizata a vehiculului plus masa maxima autorizata a remorcii sa fie intre 3500 si 4250 kg.

Cu permis categoria BE:
- ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă sau semiremorca a cărei masa totală maximă autorizată  nu depășește 3.500 kg.

!!! Trebuie sa fiti atenti doar ca masa maxima autorizata a remorcii sa se incadreze in limitele date de constructor la vehiculul tragator! Gasiti acest detaliu in CIV la rubrica:
O1- masa maxima remorcabila cu dispozitiv de franare (kg)
O2- masa maxima remorcabila fara dispozitiv de franare (kg)

Informatii utile:
– Pentru categoria B extins puteti urma un curs de pregatire la o scoala de soferi acreditata. Dupa orele de scolarizare vi se elibereaza o adeverinta, in baza careia serviciul permise va trece codul 96 pe permis.
Codul 96 este valabil in toata Uniunea Europeana.
 – Pentru categoria BE urmati un curs de scolarizare la o scoala de soferi acreditata ce consta in curs teoretic si practic. La finalizarea scolii veti sustine atat un examen teoretic cat si unul practic.
Important:
a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE;

Dictionar de termeni:
Masa proprie reprezinta greutatea vehiculului (remorcii) fara incarcatura.
Masa maxima autorizata este masa proprie plus incarcatura (persoane, bagaje, marfa,etc).
Sarcina utila este greutatea maxima a incarcaturii.
Masa maxima remorcabila este greutatea maxima ce poate fi tractata (remorca cu incarcatura cu tot).
Masa maxima a ansamblului de vehicule este suma masei maxim autorizate a vehicului tragator plus masa maxim autorizata a remorcii.

RELATED ARTICLES

Viteza legala
Viteza legala
Inregistrarea si inmatricularea remorcilor
Inregistrarea si inmatricularea remorcilor
Masa remorcabila a masinii!
Masa remorcabila a masinii!
Tahograful!
Tahograful!
Utilizarea remorcilor
Utilizarea remorcilor
Rotile remorcilor
Rotile remorcilor

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published